Raklapos állványok

Raklapos állványok

Szűrő(k)

Raklapos állványösszeállítás, ESNOVA 4 mezős, talaj+2 szint
Akció!

Raklapos állványösszeállítás, ESNOVA 4 mezős, talaj+2 szint

Új, kiváló minőségű raklapos állványösszeállítás.

359 000 Ft + ÁFA 394 000 Ft + ÁFA
Br. 455 930 Ft

Db
Részletek
Raklapos állványösszeállítás, ESNOVA 5 mezős, talaj+2 szint
Akció!

Raklapos állványösszeállítás, ESNOVA 5 mezős, talaj+2 szint

Raktárkészletről elérhető új állványösszeállítás.

449 000 Ft + ÁFA 493 900 Ft + ÁFA
Br. 570 230 Ft

Db
Részletek

Ikresítő META MULTIPAL 78125 típus 200 mm horganyzott

Ikresítő META MULTIPAL 78125 típus méret:200 mm horganyzott

1 361 Ft + ÁFA
Br. 1 728 Ft

Db
Részletek

Szintezőlemez Dexion raklapos állványhoz 110 x 140 x 1 mm horganyzott

A raktári talajegyenletlenség kiegyenlítésére szolgál, az állványrendszer...

400 Ft + ÁFA
Br. 508 Ft

Db
Részletek


Raklapos állványok

A rakodólapon tárolt árukat a raktárakban jellemzően raklapos, rakodólapos állványrendszerekben tárolják.
A raklapos állványok a nehéz állványok közé tartoznak. Az alábbiakban részletezzük a raklapos állványok főbb kategóriáit, csoportjait, melyek a következőek:
 • Soros raklapos állvány
 • Szűkfolyosós soros raklapos állvány
 • Gördíthető raklapos állvány
 • Utántölthető átfolyó görgős raklapos állvány
 • Push back rendszerű görgős raklapos állvány
 • Be és átjárható raklapos állvány (Drive in, Drive through)
 • Szatellit kocsis raklapos állvány (Pallet Shuttle)
 • Önhordó raktárcsarnokok, magas raktárak
A leggyakrabban alkalmazott raklapos állványrendszer a soros raklapos állvány. A Magyarországon fellelhető régi építésű, kis belmagasságú –mára már korszerűtlennek tekinthető- raktárak esetében a jellemző állványkeret magasság 4-6 méter. A korszerű modern raktárakban ez a magasság általában 8-10 méter, magas raktár esetében eléri a 12 métert, míg az önhordó automatizált magas raktárak akár 40 méteres magassággal is bírnak.
 
A soros rakodólapos vagy raklapos állványok legfőbb előnye a tömbös tárolással szemben az, hogy minden rakat közvetlenül hozzáférhető és nem jelentkezik nyomóterhelés az egymáson elhelyezett rakatok miatt. A soros raklapos állványrendszer kiszolgálása jellemzően anyagmozgató gépekkel (targonca) vagy kötöttpályás felrakó gépekkel történik. Amennyiben az raklapos állványsorok közötti közlekedő folyosó szélességét csökkentjük, szűkfolyosós anyagmozgató gépekkel, targoncákkal történhet az állványrendszer kiszolgálása, ebben az esetben a közlekedő folyosó igény akár 1400 mm-re csökkenthető.

A soros raklapos állványrendszerek építő elemei:

A soros raklapos állványrendszerek 2 fő alkotó eleme az állványkeret vagy állványlétra valamint a gerenda vagy hossztartó illetve kereszttartó. Az állványkeretek tartalmazzák a diagonális és horizontális merevítőket, rács rudakat valamint a talplemezeket és ezen elemek összeépítéséhez szükséges csavarokat és anyákat. Az állványkeretek installálását követően amikor a gerendák vagy hossztartók behelyezésre kerülnek, ezeket az anyagmozgató gépekkel (rakatokkal) történő kiemelés biztosítása érdekében minden esetben biztosító stiftekkel, kapcsokkal kell ellátni. A soros raklapos állványok tekintetében sztenderd állványkeret mélység 1100 mm. Az ehhez tartozó sztenderd gerenda hosszak 1800 mm, 2200 mm. 2700 mm, 3300 mm, 3600 mm. Természetesen ettől eltérő gerenda hossz is lehetséges és megoldható, de ennek egyeztetése szükséges a gyártóval.
 
A soros raklapos állványrendszerek különböző felületkezeléssel készülnek. Éppúgy jellemző a porszórt állványkeret és gerenda, mint a horganyzott állványkeret és porszórt gerenda összeállítás. Természetesen fellelhető olyan soros raklapos állványrendszer is, melynek gyártója mind az állványkeretet, mind a gerendát horganyzott felületkezeléssel gyártja. A porszórt felületkezeléssel készült raklapos állványrendszerek jellemző színvilága a kék állványkeret és a narancssárga gerenda. Bizonyos állvány forgalmazó cégek sajátossága az állványrendszer –jellemzően gerenda- színvilága. Például az egyik nemzetközi logisztikai rendszerintegrátor cég által forgalmazott raklapos állványrendszerek kereszttartói, gerendái citromsárga színűek.
 
Az alábbiakban található információk alapján, könnyen megtervezheti soros rakodólapos állványrendszerét, kérhet ajánlatot az igényelt műszaki paraméterek alapján.
Raklapos állványok
Raklapos állványok
A fentiek alapján fontos műszaki paraméterek a soros raklapos állványkeretek és kereszttartók, gerendák kiválasztása, legyünk figyelemmel az alábbiakra:
 
 • Az egyes gerenda szintek tervezett terhelése
 • Az állványmezők terhelésének kiszámítása a szintterhek összegzésével
 • A kereszttartók vagy gerendák kiválasztása a szintterhelés és az állványlétra vagy állványkeret figyelembevételével
 
Amennyiben a soros raklapos állványrendszer kiválasztásra került, úgy abban az esetben szükséges megvizsgálni, hogy milyen állvány kiegészítők szükségesek az éppen megoldandó raktározási feladathoz. Természetesen egy raktározási probléma több raktártechnikai megoldással, különböző állvány típussal, megoldással kivitelezhető. Az állványrendszer kiválasztásakor a legfontosabb szempontok a praktikusság, az optimális hely és idő kihasználás, rugalmasság, variálhatóság, költség és a hosszú távú alkalmazhatóság. Ezért javasoljuk, hogy az állványrendszer megvásárlása előtt ne kizárólag az éppen aktuális terhelhetőséget vegyék alapul, hanem az elfogadott sztenderdeket. (Például az adott pillanatban jelentkező teherbírási igény 400 kg/EUR paletta. Egy EUR raklapra maximálisan 1000 kg súly rakatolható. Így amennyiben változik a tárolandó áru fajtája, súlya az állványrendszer műszakilag már nem lesz alkalmas a megnövekedett súly tárolására. Hétköznapi emberként gondolhatnánk, hogy a teherbírási igény növelése „csak” a kereszttartók, gerendák cseréjével megoldható. Ez nem biztos. Az új terhelésre méretezni kell az állványrendszert az állvány gyártó által biztosított műszaki paraméterek alapján, mely azt is eredményezheti, hogy hiába cseréjük ki az összes gerendát nagyobb terhelést elviselő kereszttartóra, az állványlétrák vagy állványkeretek nem képesek elviselni a megnövekedett terhelést, így túlterhelés esetén az állványrendszer összedőlhetne. Ebben az esetben a pillanatnyi igényekre tervezett soros raklapos állványrendszert már a megnövekedett terhelésre nem lehetne használni, teljesen új állványrendszer beszerzése szükséges a módosult igények kapcsán.)
 
Sok esetben a raklapos állványokat forgalmazó vállalkozások ajánlatukat úgy teszik kedvezőbbé, olcsóbbá, hogy feltételezik, hogy az állványrendszer nem kerül sosem olyan állapotba, hogy minden tároló pozícióba betárolásra kerüljön egy rakat. Ebben az esetben az állványrendszer az eredeti vevői igényekhez képest alulméretezett, bár a nem szakavatott felhasználó az ajánlatban viszontláthatja a számára fontos teherbírási értéket a gerendapárok tekintetében, de az állványmező terhelési értékében már látszik az alultervezés. (Például amennyiben a vevői igény teherbírásra 500 kg/EUR paletta és az állványrendszerben alkalmazott gerenda hossz 2700 mm -3 darab EUR rakat tárolása egymás mellett- és egy állványmezőben talaj+4 darab gerendaszinttel számolunk, úgy ebben az esetben egy gerendapárra eső megengedett teherbírás 500 kg *3 EUR rakat= 1500 kg, az állványmező terhelése pedig 1500 kg * 4= 6000 kg -a talajszinten lévő terhelés értelemszerűen nem számítandó ide. Amennyiben az állványforgalmazó ajánlatát nem 100 %-os feltöltöttségre adta meg, úgy ebben az esetben például a következő leírást adhatja: teherbírás 1500 kg/gerendapár, állvány mező terhelés: 5000 kg.)
 
Nagyon sok állványgyártó határértékre méretezi az általa gyártott raklapos állványrendszert, így az állványrendszer biztonsági tényezője nem az erre vonatkozó szabvány szerinti. A soros raklapos állványok biztonsági tényezője alatt azt a hányadost értjük, amely az elméleti maximális és a megengedett terhelés hányadosából származtatható. Ez minden esetben természetesen 1-től nagyobb szám, amelynek kihasználása tilos! Megadása a statikus igénybevételre tervezett rendszer dinamikai hatásokkal szembeni ellenálló képességét hivatott jelezni. A biztonsági tényező számításának alapja a DIN EN 15512 szabvány.
A fentiek okán is nagyon fontos, hogy a raklapos állványrendszerek kiválasztásakor az ajánlatkérő minden esetben győződjön meg az állványrendszerek terhelhetőségéről, biztonsági tényezőjéről és a gyártói minőségi tanúsítvány rendelkezésre állásáról.
 
Szintén fontos megjegyezni, hogy a raklapos állványok kiválasztásakor ne kizárólag csak az ár alapján döntsünk, mert amennyiben a főbb műszaki paramétereket nem ellenőriztük, úgy egy első ránézésre olcsóbb ajánlat könnyen lehet drágább is számunkra.

A raklapos állványrendszerek használata során az alábbi kiegészítők alkalmazása gyakori:

 • kereszttartó
 • faforgácslap
 • lemezfedés, polcpanel
 • Gitterbox tartó sín
 • Ikresítő
 • túltolásgátló
 • rácsfedés (drótrács vagy laposvasból készített rács)
 • hátfalrács
 • P&D gerenda a könnyebb komissiózáshoz (P&D elem az állvány sor végére felszerelt karelem)
 
Remélhetőleg a jelen pontban szereplő műszaki, kereskedelmi és egyéb információkkal segítséget tudtunk nyújtani a leendő soros raklapos állvány beszerzéséhez, kiválasztásához. Kérdés, kérés esetén forduljon hozzánk bizalommal, kérjen ajánlatot raklapos állványrendszerére.