Galériás polcrendszerek

Galériás polcrendszerek

A galériás polcrendszerek alkalmazása abban az esetben kerül előtérbe, amennyiben a tárolandó áruféleségeket nem raklapokon, hanem dobozokban vagy kisebb gyűjtő kiszerelésekben kell tárolni viszonylag kis raktárterületen. Abban az esetben mondható mindinkább optimálisnak a galériás állványrendszer alkalmazása, amennyiben a raktár belmagassága minél nagyobb. Nagy belmagassággal rendelkező raktárba telepített galériás polcrendszerre eső fajlagos beruházási költség annál kisebb, minél magasabb a galériás állványrendszer. A gyakorlatban a galériás állványrendszerek jellemzően egy vagy többszintes kialakítással kerülnek installálásra. Az általunk nyújtott galériás polcrendszerre vonatkozó megoldás akár négy járószint kialakítását teszi lehetővé tizenkét méteres magasságban. Jellemzően egy átlagos galériás állványrendszert egy, két vagy három járószinttel építenek meg. Az egyes galériaszintek kiszolgálása lépcső használatával vagy lift illetve szállítópálya beépítésével lehetséges. A galériás állványrendszerek jellemzően kapcsolható kialakítással kerülnek gyártásra, telepítésre. Igény szerint a csavarkötéssel rendelkező galériás polcrendszer is biztosítható az ügyféligények ismeretében, de ezen megoldás a szakmai szempontok figyelembevételét követően nem tekinthető ideális választásnak, bár már találkoztunk olyan ügyféligénnyel is, hogy Dexion-Salgóból kerüljön kialakításra és felépítésre egy tíz méter magas galériás állvány. A többszintes galériás állványrendszereket jellemzően alkatrész raktárakban vagy a mostanában Magyarországon is nagyon dinamikusan növekvő elektronikus kereskedelmi (e-commerce) cégek, vállalkozások raktárhátterének kiszolgálására.
Galériás polcrendszer
 
A web áruházak, web shopok elterjedésével és népszerűsödésével egyidejűleg a termék, áru kiszállításokat bonyolító postai és csomagküldő szolgálatok, a CEP cégek (futár, expressz, csomag) valamint a házhozszállítást bevezető multinacionális jellemzően kereskedelmi vállalatok (például élelmiszer kereskedelmi, bútor kereskedelmi cégek stb.) is gyakran alkalmazzák a galériás polcrendszereket a kisebb méretű áruk tárolásához.A web áruházak, web shopok elterjedésével és népszerűsödésével egyidejűleg a termék, áru kiszállításokat bonyolító postai és csomagküldő szolgálatok, a CEP cégek (futár, expressz, csomag) valamint a házhozszállítást bevezető multinacionális jellemzően kereskedelmi vállalatok (például élelmiszer kereskedelmi, bútor kereskedelmi cégek stb.) is gyakran alkalmazzák a galériás polcrendszereket a kisebb méretű áruk tárolásához.
 
 
Amennyiben a jelenlegi ügyfél igények csak egyszintű polcos tárolást kívánnak, de a potenciál fellelhető a növekedésre úgy javasoljuk, hogy a polcrendszer kiválasztásánál, beszerzésénél az első ütemben leszállított állványkeretek toldhatóak legyenek egy vagy többszintes galériás polcrendszer felépítéséhez a jövőbeli igények és potenciális fejlődés reményében. Másik lehetőségként figyelmükbe ajánljuk, hogy már a galériás állványrendszer első fejlesztési ütemében kerüljön leszállításra és beépítésre a végleges magasságú állványkeret, csak a járószintek és polcok mennyisége igazodjon az első ütemhez, ezzel is elősegítve a galériás állványrendszer jövőbeli bővíthetőségét.
 
Galériás polcrendszerek
A galériás állványrendszerek főbb alkotóelemei az állványkeretek, polcok, járószintek, acélszerkezet, feladóhely, lépcsők, feladó kapu, korlát és a megfelelő világítás. A galériás polcrendszerek egyaránt készülhetnek horganyzott illetve festett, porszórt felületkezeléssel. A galériás állványrendszerek minden esetben egyedi tervezéssel, a raktár és az ügyfél igényeinek, a tárolandó áruféleségek fizikai paramétereinek függvényében kerülnek megtervezésre. Mivel a galériás állványrendszerek méretezése statikai ismereteket és számításokat igényel, így a tervezés átfutási ideje jellemzően minimum 1-2 hetet vesz igénybe azaz nem „dobozos” hanem egyedi termékről van szó minden esetben. Fontos kiemelni, hogy a galériás állványrendszerek esetében az állványkeretek tartják a járószinteket és a szükséges helyeken a galériás polcrendszer acélszerkezet alátámasztást kap. Ilyen helyek lehetnek például a feladóhelyek környékén, a lépcsők alatt és mellett. Ebben az esetben költséghatékony a galériás állvány kialakítása, mivel az állványkeret járószintet tartó funkciója okán kevesebb acélszerkezet beépítése válhat szükségessé a galériás polcrendszerbe.

 

Abban az esetben, amennyiben a polcrendszer egy acélszerkezetre épített platformra, járófelületre kerül nem galériás állványrendszerről, hanem pódiumról vagy emelvényről beszélünk, mely egy másik termékkategóriát képvisel. A pódiumokról vagy emelvényekről további információkat talál a pódiumok termékcsoportunkon belül.
 
 
A galériás polcrendszerek egyéb kiegészítői között a polcosztók és oldal illetve hátfal rácsok nagy jelentőséggel bírnak. A tárolandó nagy cikk elemszámú áruféleségek kezelése és raktározása könnyebbé válhat ezen állvány kiegészítők segítségével. Amennyiben egy polcot polcosztókkal felosztunk, úgy több tároló helyet és így tárhelyet kapunk. A polcosztók alkalmazásával növelhetjük a tárhelyek számát úgy, hogy a tárolandó árucikkek elkülönítése jól biztosítható és a raktári adminisztráció is megfelelő módon bonyolítható külön tárhelyek meghatározásával. Ezekre a tárhelyekre akár tárhely azonosítókat is tehetünk polccímke tartó alkalmazásával vagy anélkül, a tárhely azonosító, vonalkód közvetlenül a polc élre történő felragasztásával. Amennyiben oldal vagy hátfalrácsokat alkalmazunk, úgy ezek minden esetben gátolják a tárolandó áru leesését vagy az egyes szekciók, tárhelyek közötti árumozgatást. Bizonyos esetekben áruvédelmi szerepet is betölthetnek, de ekkor fontos meghatározni például a rácsosztást és az egyes állványmezők zárhatóságát, hozzáférhetőségét is.
 
A galériás állványrendszer igen fontos alkotó eleme a lépcső. A lépcsőn keresztül közelítetőek meg a galériás polcrendszer egyes járószintjei, így nagyon fontos hogy a lépcső megtervezésekor a szabványban előírt meredekséget ne haladja meg. Amennyiben az szükséges és a szabvány előírja, a lépcsőknek úgynevezett pihenőkkel is rendelkezniük kell a kényelmes használat és balesetvédelmi előírások okán. Fontos, hogy a galériás polcrendszer alkotóeleme a lépcső, minden egyes lépcsőfoka lehetőség szerint csúszásmentes kialakítással rendelkezzen, ezzel is megelőzve a balesetveszélyt.
 
A galériás állványrendszerek alkalmazásakor, megtervezésekor kiemelten fontosak lehetnek a tűzvédelmi előírások. Az illetékes tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés minden esetben megrendelői feladat. Célszerű már a galériás állványrendszer tervezési fázisában is átadni a tűzvédelmi követelményjegyzéket a galériás polcrendszert tervező szakcég részére, hogy ennek megfelelően készüljön el a megoldási javaslat, mert amennyiben a galériás állványrendszer már beépítésre került, úgy egy esetleges statikai változtatási lehetőségre jellemzően igen kicsi az esély. Amennyiben az erre illetékes hatóság spinkler rendszer beépítését írja elő a galériás polcrendszerhez, abban az esetben ezt a tervezéskor maximálisan figyelembe kell venni. Spinkler beépítése a tárolási kapacitás csökkenésével, az állványkeretek méretének változtatásával vagy perforált polcok alkalmazásával is járhat. Amennyiben spinkler rendszert kell alkalmazni egy galériás polcrendszer kialakítása kapcsán –tapasztalataink alapján- ez árnövelő tényezőként jelentkezik, mind az állványrendszer, mind a spinkler vonatkozásában.
 
A galériás polcrendszerek használatakor igen fontos a megfelelő megvilágítás, fényviszonyok biztosítása. Ismerünk olyan üzemeltetőt, aki fejlámpák alkalmazásával optimalizálja a működési költségeket, de szakmai tapasztalataink alapján nem ezt tartjuk az optimális megoldásnak. A raktári személyzet a galériás állványrendszerre és állványrendszerről történő be és kitárolás folyamán megfelelő fényviszonyokban képes végezni a tevékenységét. professzionális megoldás esetén az állványfolyosókra vetítve a galériás polcrendszert szállító cég fénytechnikai számítással alátámasztott ajánlati elemként adja meg a galériás állványrendszer világításának költségét. Megoszlanak a vélemények, hogy mi lenne egy elvárt érték a fényerősség tekintetében, de a gyakorlatból elmondható, hogy ennek az értéknek 100-200 Lux között kell lennie. A fényerősséget minden esetben befolyásolja a galériás állványrendszer járófelületének anyaga. A galériás polcrendszer járófelülete jellemzően járórács vagy pozdorja, de extrém esetben lehet fémlemez is. Amennyiben a járófelület anyaga járórács, úgy az részben átereszti a fényt és ebben az esetben nagy valószínűséggel kevesebb lámpával és fényforrással is megoldható a galériás állványrendszer világításának kiépítése. A galériás polcrendszer világításának üzemeltetési költségeinek optimalizálásához már a tervezés fázisában fontos meghatározni az áramkörök számát és azt, hogy mely szinteket, állványsorokat lehessen külön kapcsolni, akár mozgásérzékelővel vezérelni. A tapasztalataink és a bevett gyakorlat alapján a galériás polcrendszerek világításának kivitelezésekor külön alelosztóra kerül bekötésre a galériás állványrendszer világítása.