Nagy fesztávú állványok

Nagy fesztávú állványok

Nagy fesztávú állványok

 
A nagy fesztávú állványok vagy nemzetközi szakmai megnevezéssel longspan shelving, kítűnő megoldást kínálnak akár kereskedelmi, gyártó vagy termelő vállalkozások számára a raktári, üzemi, gyártásközi tároláshoz, raktározáshoz. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) gyorsan, egyszerűen és könnyen szerelhetőek. Alapvetően a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) átmenetet képeznek a kézi kiszolgálású polcos állványok és a gépi kiszolgálású raklapos állványok között. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) köztes megoldást kínálnak a kézi polcos és raklapos állványok között. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) köztes megoldása több szempontból is megközelíthető. Amennyiben a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) teherbírását vizsgáljuk meg, egyértelműen tapasztalható, hogy a kézi polcos állványoknál nagyobb teherbírási értékekkel rendelkeznek, de a raklapos állványok átlagos teherbírási értékeit csak ritkán vagy nem érik el. Más szempontot vizsgálva látható, hogy a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) méretei jellemzően meghaladják a kézi polcos állványok fizikai méreteit, de általában nem érik el a raklapos állványok dimenzióit. Egyéb szempontok vizsgálata alapján kijelenthető, hogy a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) építőelemeit tekintve is átmenetet képeznek a kézi polcos és a raklapos állványok között. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) építőelemei, alkatrészei közül az állványkeret hasonlít a raklapos állványok állványlétráihoz, de az oszlopprofil szélessége jellemzően kisebb, mint a raklapos állványoké. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) hossztartói pedig szintén hasonlítanak a raklapos állványok gerendáira, de ezek a hossztartók köztes megoldást kínálnak a polcos állványok hossztartói és a raklapos állványok gerendái között, mind fizikai jellemzőikben, mind teherbírási értékekben. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) hossztartóit általában pozdorja vagy lemezpolcos borítással látják el. A nagy fesztávú állványokon (longspan shelving) alkalmazott borítás megválasztása alapvetően függ a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) polcainak teherbírásától és a tárolni kívánt anyagoktól, tárgyaktól. A nagy fesztávú állványokban (longspan shelving) alkalmazott pozdorja borítás úgynevezett lépcsős gerendákba kerül berakásra, így a nagy fesztávú állványokba (longspan shelving) illesztett pozdorja lap felső síkja a hossztartó vagy gerenda felső élével kerül egy síkba, így vízszintes felületet alkotva az állványmezőn belül minden polcszinten.
 
Nagy fesztávú állványok
 
A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) alkalmazásával a rendelkezésre álló tároló hely, raktári terület tekintetében maximális raktárkihasználtság biztosítható. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) ideális raktártechnikai eszközök a tároláshoz, raktározáshoz. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) alkotó elemei az állványkeretek és hossztartók több féle méretben és teherbírásban érhetőek el a felhasználók számára. A különböző méretű állványlétrák és teherbírási értékkel rendelkező gerendák akár egy állványsoron belül is variálhatóak, kombinálhatóak, ezzel biztosítva a más fajta áruféleségek hatékony és egyszerű tárolását, raktározását.
 
A nagy fesztávú állványokba (longspan shelving) szerelt hossztartók vagy gerendák kapcsolófejekkel illeszkednek az állványkeretekbe vagy állványlétrákba. Amennyiben a felhasználó a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) polcszintjeit variálni kívánja, úgy abban az esetben a gerendák vagy hossztartók könnyen, egy mozdulattal kivehetők és átszerelhetőek. Természetesen a gerendák áthelyezése előtt a hossztartók fedésére, a polcszintek kialakítására szolgáló pozdorja vagy lemezpolc fedést el kell távolítani, majd a gerendák újra építése után ismételten visszahelyezni a hossztartókra. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) könnyen variálhatóak, átalakíthatóak  és bővíthetőek.
 
A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) jellemzően horganyzott felületkezeléssel készülnek, de igény esetén a porszórt felületkezelésű nagy fesztávú állványok (longspan shelving) is szállításra, majd telepítésre kerülhetnek.
 
A nagy fesztávú állványokat (longspan shelving) előszeretettel alkalmazzák kötegelt elemek tárolásához, raktározásához, de alapvetően a hosszú és nagy, terjedelmes tárgyak és műanyag ládákban tárolt kis alkatrészek raktározására veszik igénybe. A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) telepítése akár többszintes kialakításban (galériás állványrendszer, pódium) is megvalósítható, előzetes igényfelmérést és tervezést követően. Ez annak köszönhető, hogy a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) szabványosított kialakításúak. Amennyiben a vevői, ügyfél igények arra indukálnak, úgy abban az esetben a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) akár gördíthető kivitelben is szállíthatóak, hasonlóan a gördíthető polcos, mobil polcos állványokhoz és polcrendszerekhez.
 
A raktártechnikai eszközök felhasználásának Nyugat-európai trendjeit tekintve a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) alkalmazása a raktárakban, gyártó vagy termelő üzemekben, kereskedelmi egységekben mindinkább előtérbe kerül, mind a kézi polcos állványoké. Ez annak köszönhető, hogy a nagy fesztávú állványokon (longspan shelving) tárolandó áruféleségek méretét és súlyát tekintve nagyobb szabadságfokot biztosítanak a raktárban, gyárban vagy termelő üzemben dolgozó kiszolgáló személyzet számára, mint a kézi polcos állványoknál.
 
A nagy fesztávú állványok (longspan shelving) általában normál hőmérsékleti tartományban + 3  ͦC- +36  ͦC kerülnek felhasználásra. Amennyiben esetleg hűtött környezetben szeretnének nagy fesztávú állványokat (longspan shelving) alkalmazni, abban az esetben a gerendák vagy hossztartók polcfedéseit minden esetben ennek megfelelően kell megválasztani, ebben az esetben javasolt a lemezpolc fedés alkalmazása.
Speciális megoldásként a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) alkalmazhatóak gumitároló állványként is. Ebben az esetben a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) hossztartói vagy gerendái nem rendelkeznek pozdorja vagy lemezpolc borítással, hanem a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) gerendapárjai közé kerül berakásra a gumiabroncs. A gumiabroncs alja a nagy fesztávú állványok (longspan shelving) hossztartó vagy gerendapárjának maximum az alsó síkjáig lóg le, ezzel is biztosítva a stabil tárolást.