Karos és szálanyagtároló állványok

Karos és szálanyagtároló állványok


A karos és szál anyagtároló vagy konzolos állványokat bel és kültéren egyaránt alkalmazzák. A kültéri felhasználási módban a karos állványrendszer alkotóelemei (talp, oszlop, karok, oldal és hátfalak, legurulásgátlók stb.) más felületkezelést kapnak. Ez a felületkezelés megvédi a karos vagy szál anyagtároló állványrendszert az időjárás okozta viszontagságoktól. A karos állványok kültéri használata esetén gyakran tetővel is ellátják a szál anyagtároló állványt. Ilyenkor fontos a karos állványra telepített tető hó terhelésre és szélteherre történő méretezése, ami bonyolult statikai méretezési eljárásokkal történik. A karos vagy szál anyagtároló állványok kivitel szerint lehetnek álló vagy a hagyományosnak mondható, a szál anyagokat a karos állványrendszer karjain vízszintesen betárolt állványrendszerek. A karos állványrendszerek lehetnek egy illetve két oldalas szál anyagtároló állványok. Kivitelüket tekintve a szál anyagtároló karos állványok lehetnek könnyű és nehéz karos állványok.
Karos és szálanyagtároló állványok

A könnyű kivitelű karos állványokon kisebb súlyú hosszú faanyagokat, csöveket, formákat, kötegelt árukat vagy más könnyű súlyú hosszú áruféleségek tárolására, raktározására használják. A nehéz karos vagy szál anyagtároló állványokat természetesen a nagyobb terhelések esetén alkalmazzák. Nehéz karos állványrendszereket sok területen használják a hosszú és nehéz súlyú áruk raktározására. A karos állványrendszereket jellemzően a következő területeken alkalmazzák: autóbontókban; műanyag és alumínium profilok, műanyag és PVC csövek, ereszcsatornák, ablakkeretek és egyéb alumíniumból vagy műanyagból készült hosszú anyagok tárolására; építőanyagok tárolására; faipari szaküzletekben történő alkalmazásra; fa és fűrészáru kereskedelemben történő alkalmazásra, MDF és munkalapok, furnérok, OSB és pozdorja lapok, gerendák és egyéb faanyagok tárolására; gépgyártásban és fémfeldolgozó üzemi használatra, csövek, tengelyek, fém lemezek vagy hengerelt lemeztekercsek raktározására, tárolására; bútor és faipari karos állványos tárolási megoldásokra.

 
A karos állványok kiszolgálása történhet targoncával, daruval vagy felrakó géppel. Egyes speciális tárolási megoldások megkövetelik a szál anyagtároló karos állványrendszer alkotóelemének, a karnak ferde konzolként történő alkalmazását. Leggyakrabban ezek a raktártechnikai megoldások daruval kerülnek kiszolgálásra és hosszú tárgyak tárolására alkalmazzák.
 

 

Karos és szálanyagtároló állványok
A karos állványokon a karos állvány oszlopokat több karral szerelik fel, mely karok a terheket tartják. A karok az állvány oszlopokhoz csavarkötéses vagy kapcsolható kötéses módon rögzíthetőek. Sok ügyfél preferálja még a csavarkötéses kivitelű karos állványokat, elsődlegesen azért, mert a csavarkötéssel történő rögzítésnél előre meghatározott, hogy a csavarokat milyen nyomatékkal kell meghúzni, így előre kiszámítható a karos szál anyagtároló rendszer, azon belül pedig a karok teherbírása. A karos állvány állványoszlopaihoz kapcsolható kötéssel csatlakozó karok a berakást, felszerelést követően biztonsági stifttel kerülnek biztosításra az emelőgépekkel, targoncákkal történő kiemelés ellen. A kapcsolható kötéssel rendelkező karos állványrendszerekben a karok átszerelés, átrakása könnyen és gyorsan bonyolítható szemben a csavarkötéses rögzítéssel rendelkező karos szál anyagtároló rendszerekben alkalmazott karokkal szemben.

 

Amennyiben a szál anyagtároló karos állvánnyal berendezni kívánt raktárhelyiség belmagassága vagy az itt tárolni kíván áruféleségek magassága okán a legoptimálisabb karszint osztást és kar darabszám maximalizálását tervezzük, érdemes szintén megfontolni, hogy csavarkötéses vagy kapcsolható kötéssel rendelkező szál anyagtároló karos állványt telepítsünk. Ebben a speciális esetben a karos szál anyagtároló állványrendszer állványoszlopán beszerelésre kerülő, legmagasabban elhelyezett kar csavarkötéses típus esetén könnyen beszerelhető, ellentétben a kapcsolható kötéssel telepített állvány karral, melyet felfelé kellene kiemelni, majd beakasztani. A kapcsolható konzolos állványrendszerekben a karok, konzolok az áruféleségek és ezáltal a tárolt áruk magasságának módosulásával rugalmasan állíthatóak, szerszám nélkül módosíthatóak, áthelyezhetők. A konzolos állványrendszer terhelését ilyen módosítást megelőzően szükséges egyeztetni a karos vagy szál anyagtároló állványrendszer gyártójával vagy forgalmazójával. A karszintek átszerelését követően az MSZ EN 15635 szabvány alapján módosítani szükséges a karos állványrendszer terhelési tábláit is. A konzolos, karos állványrendszer oszlopai használhatóak egy vagy kétoldalas felépítésben és a karos állványoszlopokból álló állványsor szinte bármilyen hosszúságú lehet, ezt csak a raktárcsarnok hasznos bel mérete korlátozza. A konzolos szál anyagtároló állványok hátsó merevítését András-keresztekkel oldják meg. A karos állványrendszer statikai méretezésekor az állvány gyártó által kerül meghatározásra, hogy hány darab András-kereszt merevítő szükséges az adott konzolos állványrendszerhez. A szál anyagtároló konzolos állványrendszereknél az első tárolási szint a karos állványrendszer talpszintje. Az ezt követő tárolási kar szintek száma függ a tárolandó áruféleség méretétől (magasságától) a raktár hasznos belmagasságától és a konzolos állványrendszert kiszolgáló emelőeszköz (például targonca) emelési magasságától. A szál anyagtároló konzolos állványrendszerek konzoljait, karjait egyedi tárolási igények esetén állvány kiegészítőkkel szokták ellátni, felszerelni. Ilyen állvány kiegészítő például a karokra, konzolokra szerelt vízszintes hossztartók vagy a karokat borító lemezfedés vagy pozdorja borítás, a drót vagy laposvasból készült (úgynevezett gitterrost) rácsfedés. A konzolos vagy karos szál anyagtárolók üzemeltetése során szintén kötelező az MSZ EN 15635 szabvány szerinti éves állvány felülvizsgálat. Az állványrendszer üzemeltetője felelős a munkabiztonságért. Amennyiben felkeltettük érdeklődésüket, kérjenek ajánlatot a szabvány szerinti éves állvány felülvizsgálatra. (kattintható link ide.)

 
A jó minőségű, megbízható konzolos szál anyagtároló állványok melegen hengerelt, tömör falú acélból készülnek, szemben a gyengébb minőségű és strapabírású lemezből készített karos állványrendszerekkel szemben. A melegen hengerelt acél rugalmas az esetleges környezeti behatásokkal szemben (például targonca villa okozta nyomás) és megtartja statikai tulajdonságait és tartósságát. A lemezből készült konzolos állványrendszerek ilyen esetben láthatóan veszítenek teherbírásukból.
 
A konzolos karos állványrendszerek kapcsán alkalmazott egyedi speciális megoldások –a teljesség igénye nélkül- az alábbiak:
 
  • gördíthető karos szál anyagtároló konzolos állványrendszerek:a rendelkezésre álló tárolókapacitás megduplázható. A közlekedő utak az éppen használatra dedikált karos állványsor előtt nyílnak meg elektromos motor segítségével. A gördíthető karos állványrendszer jellemzően jó minőségű, Siemens vezérléssel és az igényeknek megfelelő számú fénykapuval és az állványrendszert kiszolgáló targoncás számára hasznos távirányítóval rendelkezik. A karos állványrendszer, mint felépítmény funkcionál a gördülő kocsikon, alvázakon. Gördíthető szál anyagtároló, konzolos állványrendszer sinei a padozatba kerülnek besüllyesztésre, így biztosítva a zökkenő és balesetmentes targonca közlekedést.
  • tetővel ellátott karos állványok kültéri tárolásra: amennyiben szűkös a raktáron belüli tárolás lehetősége, elfogyott a tárolási hely és az udvaron rendelkezésre áll még szabad terület, abban az esetben kézenfekvő megoldás a tetővel esetleg oldal és hátfallal szerelt konzolos karos állvány vásárlása, telepítése. Ebben az esetben mindenképpen előzetesen szükséges a térbeton vagy a padozat vizsgálata. Ennek vizsgálatát követően a terhelési igény statikai méretezését követően sávalapot vagy megfelelő minőségű padozatot kell kiépíteni a kültéri, tetővel ellátott szál anyagtároló részére.
  • kihúzható konzollal, karral rendelkező speciális konzolos szál anyagtároló karos állványok: a karok kézi mechanikával ellátott rendszer használatával meghosszabbíthatóak, kitekerhetőek ezáltal elősegítve a konzolokon, karokon tárol áruféleségek komissiózását, be és kirakodását.
  • karos állványrendszer alapú csarnok építése, kivitelezése: sztenderd csarnok típusok építése akár 40 méteres, tartó oszlopok nélküli fesztávval. A csarnokszerkezet tartószerkezete a karos szál anyagtároló állványrendszer. A tetőszerkezet építése fából enyvezett kötésekkel és acélrost tartókkal történik. Az ilyen csarnok tervezésében való tapasztalat fontos elem, mert építési engedélyköteles.