Pódiumok

Pódiumok

Nyerjen teret az általunk tervezett költséghatékony acélszerkezettel,
testreszabott mezzanine megoldásunkkal!

 

 
A pódium, mezzanine vagy emelvény alkalmazásával hatékonyan kihasználható a rendelkezésre álló alapterület amennyiben a raktár vagy gyártócsarnok belmagassága ezt lehetővé teszi. A raktári tárolókapacitás könnyen növelhető mezzanine, pódium vagy emelvény telepítésével. Nagyon gyakran fordul elő, hogy egy már meglévő, működő raktári vagy gyártási illetve termelő folyamathoz további tárolási kapacitás bővülésre van szükség, de a rendelkezésre álló épület már nem bővíthető. Ebben az esetben ideális megoldás az emelvény, pódium vagy mezzanine. Mint az egyik, alábbi szemléltető videóban is látszik, az emelvény, pódium vagy mezzanine akár működő raktárba vagy gyártósor fölé is telepíthető. Ehhez minimális előkészületek szükségesek, így a működő raktár vagy termelő berendezés üzemeltetése csak kisebb időkiesést szenved el a telepítés során. A pódium, mezzanine vagy emelvény bekerülési költsége jellemzően kisebb, mintha egy új raktár vagy csarnok fajlagos, egy négyzetméterre vetített építési költségét vesszük alapul, nem beszélve a hosszas előkészületekről, engedélyeztetési eljárásokról. A mezzanine, pódium vagy emelvény akár több szintes kivitelben is készülhet, ezzel tovább növelve a tárolási kapacitást és még inkább optimalizálva a bekerülési költségeket. Az emelvény, pódium vagy mezzanine nem azonos a galériás állvánnyal vagy állványrendszerrel. A pódium, emelvény vagy mezzanine esetében a járószintet acélszerkezet tartja, ellentétben a galériás állványrendszerrel, ahol a járószintet az állványkereteken rögzítik.
 
A pódium, emelvény vagy mezzanine legjellemzőbb alkalmazásakor a teherhordó oszlopokon lévő fiókgerendákat járófelülettel burkolják be. Ezen a járófelületen végzik az anyagmozgatást különböző raktártechnikai eszközök (például kézi hidraulikus emelő, kézi kocsi) használatával. Ebben az esetben rendszerint raklapokat tárolnak, mozgatnak az emelvényen, pódiumon. Az emelvény, mezzanine vagy ipari pódium alkalmazásával a járófelületre és/vagy a padozatra a járófelület alá kerülhet telepítésre polcos állvány. A mai kor követelményeinek megfelelően ezek a polcos állványok általában kapcsolható kivitelűek valamint gyakran alkalmaznak nagy fesztávú állványokat is a pódiumokon történő polcos tárolástechnológiához.
 
A pódium, emelvény vagy mezzanine bekerülési költsége nagyban függ a járószint teherbírásától, így az ügyfél igényeket fontos minden esetben jól áttekinteni és ezt követően véglegesíteni a járószint teherbírását, hogy a legköltséghatékonyabb megoldásra tehessünk ajánlatot.
 
Ipari pódium, mezzanine vagy emelvény kialakítása
 
Alapvetően négy jól elkülöníthető egységből épül fel egy pódium:
 • Teherhordó oszlopok, merevítők
 • Oszlopokhoz kapcsolódó főtartó-, fiókgerendák
 • Gerendákra rögzített járófelület, ami kialakítását tekintve lehet pozdorjaborítás, járórács, és kérés esetén egyedi járófelület is kialakítható.
 • Kiegészítők
 
Teherhordó oszlopok
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/Galerias_allvanyrendszer_kialakitasa_1_n.jpg
Az emelvény tartóoszlopai a teherbírástól, és a megrendelő speciális igényeitől függően, többféle módon kialakíthatók.
 • Acél zártszelvényből kialakított oszlop.
 • Melegen hengerelt acél profilok, jellemzően „I” profilú gerendák.
Mind a két oszlop segítségével nagy teherbírású pódium építhető. Alkalmazásuk csak az egyedi igényektől és az oszlopok szükséges tengelytávolságától függ. Az oszlopok minden esetben talplemezek és alapcsavarok segítségével van rögzítve a talajhoz.
Merevítés megoldható andráskereszt merevítéssel vagy merevítő oszloppal.
 
 
 
 
 
Főtartó-, fiókgerendák
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/Galerias_allvanyrendszer_kialakitasa_2_n.jpg
 A gerendák kialakítása lehet:
 •  Hidegen alakított acél profil
 
 Jellemzően az ábrán látható módon kerül  kialakításra.
 Jelmagyarázat:
 „A” – Oszlopok
 „B” – Teherhordó főgerendák
 „C” – Fiókgerendák
 
 
 
 
 
 
 
 
 • Melegen hengerelt acél gerendák
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/niveaux_schema_003_n.jpg
A gerendák kialakítása (melegen hengerelt/hidegen alakított acél gerendák) is kizárólag az egyedi acélszerkezettől elvárt igényektől függ. Nagy távolságok áthidalása esetén érdemes a melegen hengerelt profilok alkalmazása, kisebb távolságok esetén (kb. 6 méterig) a hidegen alakított profilok alkalmazását javasoljuk.
 
Járófelület kialakítása
 
Pozdorja járófelület
 
38 mm vastag teherviselő pozdorja borítás natúr vagy egyik oldalon fehér kivitelű lehet.
Pozdorjalap, minőségi garanciája az EU szabvány EN312 / CE jelölés: A gyártó a DIN EN 13986 - ”Faanyagok” - szabványnak megfelelő vizsgálatok, előírások, felülvizsgálatok, értékelések betartása esetén jogosult a terméket a „CE jelölés az Építőipari termékekről szóló törvény (BauPG) 12.§-ának megfelelően” jelzéssel ellátni. Faforgácslap EN 312 szerint sűrűség, 640kg/m³-től, 750kg/m³-ig
 
Járórács
 
Járórács kiosztása, bordázata: 30x30 mm (jó fényáteresztő, ahol nem akarnak világítást szerelni vagy 10x40 mm, ahol zökkenőmentesen akarnak kocsit húzni). A borda méret lehet: Lp 30x2 mm vagy Lp30x3 mm (terheléstől ill. fesztávtól függ)
 
Kiegészítők
 
Védőkorlát
 
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/_w6x2061_n.jpg
Biztonságos munkakörnyezet megvalósítása a magasban a munkavédelmi előírásoknak megfelelően. A védőkorlát két részből áll, a járófelülettől bokamagasságig érő alsó korlátból és a kézi korlátból. A pódium minden esetben a szükséges helyen, boka-, térd- és derékmagasságban védőkorláttal van ellátva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lépcső (védőkorláttal ellátva)
 
38 vagy 45 fokos dőlésszögű, 800, 1000, 1200 mm hasznos szélességű lépcső. A feljáró megfelel az NF EN ISO 14122-1 és az NF E 85-015 szabványoknak.
 
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/pf04_2005_n.jpg
 
Raklapfeladó helyek

 

- Billenő raklapkapu

 

Teljesen biztonságos, leesés ellen védő feladóhely. A termék megfelel az NF EN ISO 14122-3 és 98/37/CE szabványoknak.
 
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/_f5z0600_n.jpg
 
- Lengőkapu
A lengőkapu az automatikusan csukódó, biztonságos feladóhely kialakítását teszi lehetővé.
 
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/img_0020_2_n.jpg
 
Oszlopvédő
 
A pódiumszerkezet tartóoszlopainak megvédésére szolgál. Abban az esetben nagyon fontos és mindenképpen ajánljuk, ha a pódium szerkezete körül targoncaközlekedés zajlik.
 
Leírás: http://podium.zenitkft.hu/images/plt_frm_jpeg350_1019_n.jpg
 
Az általunk szállított pódiumokat, emelvényeket alapvetően RAL 5010-es színben szállítjuk, de egyedi igények alapján – felár ellenében- az alábbi színválasztékból választhatnak ügyfeleink:
 
Leírás: szinskala
 
Az általunk ajánlott pódium, emelvény vagy mezzanine megoldások kitűnő minőséggel bírnak és CE minősítéssel rendelkeznek. (a tanúsítás megfelel az EU No.305/2011. európai szabvány előírásainak) Már a pódium, mezzanine vagy emelvény tervezése során alkalmazzuk a NORISKO/DEKRA előírásait.
 
Az általunk forgalmazott emelvény, pódium vagy mezzaine előnyei:
 • ügyféligényekre szabott kialakítás
 • gyors szállítási határidők
 • kitűnő ár/érték arány
 • CE tanúsított termék
 • robosztus, biztonságos és esztétikus
 • teherbírási érték akár 1000 kg/m²
 • gyorsan és könnyen összeszerelhető
 • sok kiegészítővel rendelhető
Pódium projekt leírása
Az Ügyfél raktárhelyiségének egyedi acélszerkezetes pódiummal történő berendezése, a rendelkezésre álló tér maximális kihasználásával, figyelembe véve az épületgépészeti szerkezetek elhelyezettségét.
A rendelkezésre álló raktárterület növelésének kézenfekvő megoldásaként, 21 méter hosszú, 5,5 méter széles egyedi acélszerkezetű mezzanine került megtervezése a helyszíni felmérést követően. A pódium 3 méteres járószint magassággal, valamint a mezzanine 600 kg/m2-es járófelület terhelhetőséggel –mely 38 mm-es pozdorja, faforgácslap borítást kapott – épült fel. Az acélszerkezet színe RAL 5010. A helyi viszonyok és az ügyfél igénye alapján 1 darab raklap feladóhely és a galériás egyedi acélszerkezet kiszolgálásának biztosítására 1 darab 1200 mm széles lépcső tervezésével és kivitelezésével installáltuk a pódiumot.
A mezzanine-t korláttal, biztonsági kapuval valamint a pódiumra vonatkozó terhelési adatokat tartalmazó terhelési táblával szereltük fel.
 

A pódium helyszíni felmérésétől az egyedi acélszerkezet installálásáig alig 4 hét telt el. A galériás állványrendszer installálása az ügyfél kérése alapján 2 nap alatt megvalósult.