Anyag előkészítő állványok

Anyag előkészítő állványok

Anyag előkészítő állványok

 
Az anyag előkészítő állványok vagy carton flow dinamikus doboztároló állványok termelő illetve gyártó üzemekben a gyártáshoz szükséges alkatrészek, segédanyagok időleges tárolására és továbbítására szolgálnak és alkalmazhatóak . A gyártásban az összeszerelő egységek alapeleme az anyag előkészítő állvány vagy carton flow dinamikus doboztároló állvány. A manapság népszerű hatékonyságnövelés, lean menedzsment segítő eszköze lehet a gyártás és összeszerelés során az anyag előkészítő állvány vagy carton flow dinamikus doboztároló állvány, melyet a gyártásközi tárolásban is népszerűen alkalmaznak. A Kaizen elv - mely a folyamatos jobbítást, fejlesztést tűzte ki céljául - is számtalan esetben alkalmazza a gyártásközi tároláshoz az anyag előkészítő állványokat vagy carton flow dinamikus doboztároló állványokat. Az anyag előkészítő állványok alapjában véve görgős átfutó állványok, melyek része a görgős átfutó állvány és a hozzá tartozó és csatlakozó görgőspálya rendszer. Az anyag előkészítő vagy carton flow állványok - tekintettel a görgőspálya alkotóelemének –a dinamikus állványrendszerek közé tartoznak. Az anyag előkészítő állványok vagy carton flow állvány dinamikus doboztároló rendszer, mely vagy fixen a padozatra telepített vagy fékezhető ipari kerekekkel szerelt, gördíthető kialakításban kerül szállításra. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszer használatakor a betárolás és a kitárolás két különböző munkafolyosóban vagy közlekedési folyosóban történik. Az egyik munkafolyosóban a beadó oldal, a másik munkafolyosóban a kitároló oldal található meg. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerbe jellemzően karton dobozokat, műanyag ládákat, fém ládákat (ezekben a ládákban található kis méretű és súlyú alkatrészeket) tárolnak be, jellemzően gyártás kiszolgálási céllal, de alkalmazzák a dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket a kereskedelemben is. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek alkalmazása kimondottan hasznos azon helyzetekben, amikor a betárolt árucikkeket vagy alkatrészeket gyakran mozgatják és a kiszolgáló személyzet számára folyamatos, a FIFO elvnek megfelelő közvetlen hozzáférést kell minél gyorsabban biztosítani. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek a betárolási oldalról utántölthetőek, ezzel is biztosítva a folyamatos alkatrész vagy alapanyag újrapótlását a gyártás vagy összeszerelés számára.
 
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek alkalmazásával költséghatékony tárolási, raktározási megoldást is kínálunk egyszerre az ügyfeleink számára, mivel az általánosan alkalmazott raktártechnológiai tárolási megoldásokkal ellentétben a betárolt dobozok, műanyag vagy fém ládák jóval tömörebben, sűrűbben tárolhatók, csökken a tároló állványrendszer és a kigyűjtési pont közötti áru mozgatási távolság ezáltal lerövidül a hozzá tartozó, kapcsolódó anyagmozgatási idő is. A dinamikus doboztároló, carton flow állványok könnyű állíthatósága és kialakítása a kezelő személyzet részére gyors és hatékony munkavégzést biztosít.
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket nem kizárólag önállóan telepíthetjük, hanem akár raklapos állványrendszer alsóbb szintjeit is elláthatjuk ezen funkciókkal, így ötvözve a dobozos, műanyag vagy fém ládás és a raklapos tárolási módokat. Ebben az esetben a kézi kiszolgálás okán a raklapos állványrendszerbe integrált dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek a raklapos állványrendszer alsóbb szintjeibe kerülnek telepítésre.
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek polcszintjeiben található görgős pályák az ügyfél tárolási igényekhez messzemenőkig variálhatóak. Amennyiben a dinamikus doboztároló, carton flow rendszerekben tárolandó karton dobozok, műanyag dobozok, fém dobozok méretei eltérőek, úgy akár egy polcszinten másfajta csatorna szélességek is kialakíthatóak a különböző méretű tárolandó dobozméretekhez igazodva. Természetesen egy csatornába csak azonos dimenziójú dobozok tárolhatóak be, de több különböző méretű csatorna alakítható ki egy polcszinten belül. A görgőpálya elválasztó elemei könnyen és gyorsan variálhatóak ezzel is alátámasztva a dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek felhasználóbarát kialakítását. Amennyiben változás lép fel a betárolandó doboz méretekben, úgy a dinamikus doboztároló, carton flow rendszer gyorsan átalakítható, átszerelhető. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgőpályák kiválasztása során figyelemmel kell lenni a betárolandó karton dobozok, műanyag dobozok, fém dobozok tömegére, súlyára. Nem szabad alultervezni a dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgőpályák teherbírását, inkább törekedni kell a hosszú távú felhasználhatóságra és az esetleges termékváltozásból eredő súlynövekményekre, így javasolt az éppen igényelt terhelési értékek minimális felültervezése. A görgős pályák szélessége általában 11,5 mm-es lépcsőkben állíthatóak, így ennek megfelelően kell megtervezni az adott tárolási feladat kiszolgálására szolgáló csatornák kiosztását. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerekben a görgős pályák bevezető sínekkel kerülnek szállításra. A bevezető sínek alkalmazásával a karton, műanyag vagy fém dobozok betárolásakor a betárolási művelet egyszerűsödik, könnyebb és gyorsabb. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák horganyzott acélprofilokból kerülnek legyártásra. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák görgői műanyagból (jellemzően polietilénből) kerülnek előállításra. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák görgői műanyag vagy acéltengellyel is rendelhetőek, figyelembe véve a görgőpályák teherbírását és igénybevételét. Javasolt a nagyobb terheléssel vagy igénybevétellel rendelkező görgőpályákat acél tengellyel szerelt görgőkkel rendelni, ezzel is biztosítva a zökkenőmentes használatot és a hosszabb élettartamot. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák görgői külön is cserélhetőek, meghibásodás esetén nem szükséges a teljes görgőpálya cseréje, elég a meghibásodott alkatrészt, görgőt kicserélni. Amennyiben a tárolandó dobozok, ládák mérete változik (például új alkatrészekből egy más termék kerül összeszerelésre, változik a gyártandó termék) a dinamikus doboztároló, carton flow rendszer könnyen variálható alkotó elemei, alkatrészei gyorsan és egyszerűen átszerelhetőek, cserélhetőek, módosíthatóak.
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszer főbb jellemzői összefoglalva az alábbiak:
 
  • Rugalmasan bővíthetőek, átszerelhetőek, módosíthatóak
  • Azonnali hozzáférés minden árucikkhez
  • Szerelése egyszerű, könnyű
  • Manuális/automata raktárrendszerekhez is szállítható
  • Tetszőlegesen variálhatóak
  • A raktározás több szinten történhet. Az alsóbb kézi kiszolgálású szintek felett raklapos tárolással, a kézi kiszolgálású szinteken dobozos vagy kartonos tárolással illetve acél vagy fa polcfelületeken