Szállítópályák és görgők

Szállítópályák és görgők

Az automatizált anyagmozgatás leggyakrabban használt eszköze a szállítópálya. Felhasználási módjától a területtől, a szállítandó anyagoktól, csomagoktól függően számtalan kialakításban megtalálható. Jellemzően fixen telepített kivitelű szállítópályák, amelyek céltudatosan két pont között, vagy akár több pont között hálózatszerű kivitelben látható. A szállítópálya rendszerek megvalósítását, minden esetben gondos logisztikai tervezés előzi meg. A szállítópálya rendszertervezés során figyelembe kell venni a jelenlegi raktárépület vagy gyártócsarnok kialakítását, a tervezett esetleges hozzáépítést és legfőképp a célfeladatot, amelyre a szállítópálya rendszer készül.

A szállítópályák főbb típusai, elemei:

 • görgőspályák (raklapos szállítópálya, kiscsomagos szállítópálya)

 

Szállítópályák és görgők

A görgőspályák a vízszintes anyagmozgatók között talán a legelterjedtebb kivitelű rendszerek. A pályák jellemzően két oldalfallal rendelkező, szállítópálya görgőkkel összeállított egységek.

Működési elvét tekintve két fő típusa létezik:

 • hajtott görgős szállítópálya
 • hajtásmentes szállítópálya, szabadonfutó görgős szállítópálya
 

A hajtott pályák hajtási megoldása, hosszasan boncolgatható, de a legfontosabb, hogy az aktuális megoldandó probléma, határozza meg. A hajtott szállítópályák jellemzően két fő csoportra bonthatók:

 

Szállítópályák és görgők

 • torlaszolt szállítópálya
 • torlaszolás mentes szállítópálya, frikciós görgős vagy vezérelt motorosgörgős
 

Szállítópályák és görgők

A torlaszolt görgőspályák hajtása többnyire direkthajtás, ennek következtében a pályarendszer csomópontjaiban kialakulhatnak torlódások. A torlódásokat, amennyiben bontani szükséges, leválogató rendszerekkel lehet megszüntetni, feloldani. A torlaszolás mentes pályák kivitele számtalan formában lehetséges. A frikciós görgők a Zenit Kft. termékpalettájában kiemelkedő minőségű megoldásként megtalálhatók. Ezekkel a görgőkkel a megfelelő hajtásmegoldás kialakítása mellett stabil rendszer hozható létre. A frikciós görgők mellett motoros görgős megoldásokkal is rendelkezik a cégünk, melyet sokrétűen szabályozható motorosgörgő vezérlőegységekkel tudunk kialakítani.

 • Hevederes szállítószalagok
 

Szállítópályák és görgők

A hevederes szállítószalagok nagyon sokrétű felhasználású, általában folyamatos üzemű, folyamatos üzeméből adódóan szakaszos működési elvű anyagmozgatók. A folyamatos üzemük az energiagazdálkodás okán jellemző, hosszabb pályaszakaszok esetén. A rövidebb célfeladatokra alkalmazott hevederes pályák szakaszos üzeműek is lehetnek. A szakaszos működési elvük a hevederekre időbeli eltéréssel felhelyezett anyagok miatt jön létre.

 

Szállítópályák és görgők

Alkalmazásuk a kedvező bekerülési áruk, az eltérő szintek közötti stabil anyagmozgatás, a különböző méretű és formájú csomagok miatt viszonylag gyakori. A logisztikai rendszerekben nagytömegben használt megoldás.

 
 • Műanyaghevederes szállítószalagok
 

Szállítópályák és görgők

 

A műanyag hevederes megoldás a logisztikai rendszerek szállítószalagok újkori formája. Legnagyobb tömegben a palackozástechnika területén használják, de minden olyan hevederes pályánál, ahol a strapabíró kivitel alapkövetelmény, a tervezés során számolni kell ezzel a megoldással.

 

 
 • Függő konvejorok
 

Szállítópályák és görgők

A függő konvejorok szintén a kötöttpályás anyagmozgatás jellemző megoldásai. A gyártásban elterjedt megoldás, ami napjainkban a logisztika területére is erősen átterjed. A függő konvejorok nagy előnye a helykihasználás. A csarnokok járószintjét nem terhelik, ezzel azok beépítésére nincsenek negatív hatással. Azonban a szakaszos üzemű berendezéseket csoportjába sorolhatók, ezzel a hatékonyságuk alacsonyabb a folyamatos átfolyású társaiknál. A működésük tekintetében ismert:

 • állandó szekvenciájú hordozókkal
 • eseti felfűzésű hordozókkal
 

Szállítópályák és görgők

A pályarendszerek többnyire fix kiépítésű pályák, a hajtásuk leginkább:

 • pályarendszerbe integrált áramforrással hajtott hordozóval
 • pályarendszerbe integrált vonszolólánc függesztett hordozóval
 • pályarendszer áramforrás nélkül, saját áramforrással hajtott hordozóval

 

Irányváltó szállítópálya elemek (ívek, 90°-os váltók, kitolók, kisorolók, stb)

A szállítópályák kiemelten fontos elemei az irányváltó, beavatkozó elemek. Az irányváltás nagysága, iránya, a termék későbbi orientációja, a váltási sebesség nagymértékben befolyásolja a kialakításukat. Az irányváltás módszerének felsorolása hosszas, a gyártók évről-évre igyekeznek újdonságokkal megjelenni. Az újdonságok elsősorban a változó, növekvő termelési igényeknek tudható be, valamint a versenyképesség növelésének, kiugrásnak a piaci standardok közül.

 

Szállítópályák és görgők Szállítópályák és görgők Szállítópályák és görgők Szállítópályák és görgők Szállítópályák és görgők

 
 • szortírozó, komissiózó rendszerek

Szállítópályák és görgők Szállítópályák és görgők Szállítópályák és görgők

A szortírozó rendszerek az intralogisztikai folyamatok egyik kiemelt fontosságú helyen létrehozott elemei. A kézi komissiózási folyamatok automatizált folyamatba illesztett részei, amelyek működési elvüket tekintve számtalan megoldásban (kiszedőrobotok, leosztópályák, stb) megtalálhatók. Működésük általában rendkívül összetett, gyakran a gyártási, raktári folyamatok dinamikájának megfelelően változó terhelhetőségű komplex egységek. A szortírozási megoldások minden esetben az aktuálisan felmerült megoldandó folyamatok függvényében kerülnek kialakításra. A szortírozás, komissiózás automatizálása egy nagyon átfogó témakör, melyben könnyű mélyen elveszni. Amennyiben a megrendelői szándék megfogalmazódott, az elvárásokat kell pontosan meghatározni, amellyekből a leginkább megfelelő módszer kidolgozható. Az eszközök, rendszerek kiválasztása, a raktári automatákhoz hasonlóan gondos tervezést, alapos folyamatfelmérést igényelnek.

Ajánlatkérés

Görgők - NDW

Az NDW szállítópálya görgőket kínál mindenféle területre különböző iparágak számára. A görgők rendkívüli minősége jelentős és az ár-érték aránya megkülönböztető pozíciót biztosít a piacon. Termékeik megfelelnek minden kihívásnak. Az NDW szenvedélyét, szakértelmét és tapasztalatát az Ön szolgálatába állítja: Az NDW magyarországi kizárólagos forgalmazója a Zenit Kft. Olyan alkatrészeket tudunk szállítani, amelyek ellenállnak bármely szállítópálya rendszer problémáinak. A belső anyagmozgató rendszerekkel kapcsolatos ismereteink túlmutatnak a szállítószalag görgők eladásán és szállításán.

Ajánlatkérés

Gondolkozott már azon, hogy hogyan nézne ki a világ szállítópálya görgők nélkül? Először is sokkal üresebb lenne, mert körülöttünk minden valamikor egy szállítópályán kezdte az életén: a tányérja és a benne lévő étel, a szék és a számítógép, az autó és annak kulcsa. Szállítópályák nélkül soha semmi sem érné el célját. És ennek a szállítási módnak a népszerűsége csak növekszik, így a szállítópályák és görgők alkalmazásának jelentősége továbbra is növekszik.

Motoros görgők

Az NDW új motoros görgői több mint kétéves fejlesztés eredményei. Ez a fejlesztés lehetővé tette a szállítópályák és szállítórendszerek teljes irányítását a hatékonyság, a tartósság és természetesen a logisztikai telepítés szempontjából. A motoros görgőket az NDW vezérlők hajtják, amelyek négy változatban állnak rendelkezésre, kezdve az egyes motoros görgők egyszerű vezérlőitől a komplex szállítópálya vezérlőkig, amelyek kommunikálnak mindegyikkel, így állítja be a rendszert az optimális hatékonyság érdekében. Természetesen az NDW folyamatosan dolgozik ezen vezérlők fejlesztésén és bővítésén. A motoros görgők nagy horderejű kutatások és folyamatos fejlesztések eredményei. Biztonsággal kijelenthető, hogy az NDW és magyarországi kizárólagos partnere, a Zenit Kft. tartós, kimagasló teljesítményű motoros görgőket kínál, magas minőségben.

NDW connect alkalmazás

 

Szállítópályák és görgők

Az egyedi NDW connect alkalmazás segítségével megtekintheti, vezérelheti és figyelheti a szállítópálya görgőjének minden ki- és bekapcsolódását.

Az alkalmazás széles körű betekintést nyújt a szállítórendszerek teljesítményébe. A teljes szállítópálya vezérlés egyetlen Wi-Fi rendszerén keresztül fut, amely lehetővé teszi a távoli elérés és felügyelet lehetőségét globálisan.

 

24 V-os motoros görgő

Az NDW E-görgők kefe nélküli egyenáramú motorok, amelyek egy hagyományos ø50 / 60mm NDW hengerbe vannak integrálva, elsődleges céljuk a nem meghajtott görgők meghajtása a szállítószalag rendszerekben. (max. sebesség 1 m / s ø50mm).

Szállítópályák és görgők

Tápfeszültség: 24V DC
Üzemi áramfelvétel: 2A
Indítóáram: 2A
Teljesítmény: 50W
Üzemeltetési körülmények: 0°C - 40°C páramentes környezet
Motor csatlakozófej: rozsdamentes hatlapfejű 11m, rögzítés M12
Henger átmérő: Ø50mm alapkivitel (változatok,50, 60, 63, 5, 70, 80, 89mm)
Védelem: IP54
Zajhatás: 55dB
Minimális hossz: 275mm beépítési poly-V fejjel
Kompatibilis hajtásvezérlők: BC 50, BP120

Sebesség tartományok, nyomatékok:

 • 0,05-0,25m/s 4,07-2,57Nm (6,88Nm indító)
 • 0,1-0,5m/s 2,11-1,26Nm (3,84Nm indító)
 • 0,2-1m/s 1,03-0,55Nm (2,09Nm indító)
 • 0,6-3m/s 0,3-0,18Nm (0,63Nm indító)

Lehetséges hajtás kialakítások:

 • körszíj a hengerbe préselve,
 • dupla körszíja fej
 • Poly-V szíjas fej
 • Bordás szíjas fej
 • Dupla lánckerekes fej
 

24 V-os raklapos motoros görgő

Szállítópályák és görgők

Az NDW raklapos E görgők kefe nélküli egyenáramú motorok, amelyek egy hagyományos ø63,5 / 70/80/89 mm NDW hengerbe vannak integrálva, elsődleges céljuk a nem meghajtott görgők meghajtása a szállítószalagos rendszerekben. (max. sebesség 0,35 m / s).

Tápfeszültség: 24V DC
Üzemi áramfelvétel: 2A
Indítóáram: 2A
Teljesítmény: 50W
Üzemeltetési körülmények: 0°C - 40°C páramentes környezet
Motor csatlakozófej: rozsdamentes hatlapfejű 11m, rögzítés M12
Henger átmérő: Ø63,5mm alapkivitel (változatok 63,5,70,80,89mm)
Védelem: IP54
Zajhatás: 55dB
Kompatibilis hajtásvezérlők: BC 50, BP120

Sebesség tartományok, nyomatékok:

 • 0,06-0,45m/s 4,1-2,6Nm (6,9Nm indító)
 • 0,04-0,23m/s 6,5-4,9Nm (12,7Nm indító)
 • 0,02-0,14m/s 11,0-7,8Nm (19,4Nm indító)

Lehetséges hajtás kialakítások:

 • Poly-V szíjas fej
 • Dupla lánckerekes fej
 

BC50

 

Szállítópályák és görgők

A BC 50 vezérlő egyetlen motor alkalmazására szolgál, kedvező áru egyszerű motorvezérlő. Kevésbé bonyolult, és nem rendelkezik integrált érzékelővel.

 

A BC50 motorvezérlő az NDW motoros E-görgők vezérlésére szolgál. Az E-görgő sebességének és irányának szabályozása egy felhasználóbarát felületen keresztül, vagy egy külső I / O vezérlő eszközzel lehetséges. A felhasználóbarát felületen módosíthatók a vezérlő beállításait. A grafikus felhasználói felület (UI) és egyszerű gombok használhatók a beállítások megváltoztatására. Ennek eredményeként nincs szükség DIP kapcsolókra ezen a vezérlőn. A BC50 vezérlő túlfeszültség védelemmel van ellátva a motoros E-görgő indukált túlfeszültsége ellen, amikor az generátorként működik. Állandó védelemként a vezérlő elakadás védelemmel rendelkezik az E-görgő védelme érdekében. A vezérlő ilyenkor néhányszor megpróbálja megindítani az elakadt hajtást. Amikor a motor leáll, a vezérlő hibaüzenetet jelenít meg a képernyőn, és I / O hibajelzést küld.

A BC50 vezérlő két módban vezérelhető:

Manuális és I / O-módban. Manuális módban a felhasználó a teljes E-görgőt (Futás, Irány, Sebesség) működtetheti egyszerűen az integrált gombok és a kezelőfelület segítségével. I / O-üzemmódban az E-roller működési beállításai külső I / O-n keresztül szabályozhatók.

BP120

 

Szállítópályák és görgők

A BP 120 vezérlő két motor vezérlővel rendelkezik szenzor integrációval a komplex programozáshoz és a rendszer kommunikációhoz. Beépített transzformátorának köszönhetően azonnal kapcsolható 230 V-ra, ezért a kiváló plug and play megoldás. Alkalmas nagyobb rendszerek számára, önálló módban és intelligens módban is működik.

A BP120 vezérlő két NDW motoros E-görgő hajtására vezérlésére szolgál. A BP120 két integrált érzékelő csatlakozással rendelkezik, így számos intralogisztikai alkalmazásra alkalmas. A BP120 vezérlők összekötve létrehozhatnak egy olyan rendszert, amely képes teljesen függetlenül működni. Pont-pont kommunikációval és a vezérlő integrált logikájának következtében nincs szüksége külső vezérlő számítógépre vagy PLC-re. A szabályozási paraméterek beállításával a rendszer nagyon rugalmasan használhatóvá válik. Nincs szükség külső áramforrásra. Az integrált transzformátornak köszönhetően a BP120 vezérlő azonnal csatlakoztatható az elektromos hálózathoz (110–230 V), ezért kitűnő plug and play megoldás. A BP120 vezérlő felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely leegyszerűsíti, megkönnyíti a vezérlő beállításait és azok módosítását. Ez a felhasználói felület (UI) egy LCD kijelzőből áll, egyszerű gombokkal kombinálva.

A BP120 vezérlők előre beprogramozott beállításokkal rendelkeznek az egyszerű telepítés és tesztelés céljából. Minden BP120 vezérlő képes kommunikálni a szomszédjaival, a bal és jobb oldali vezérlővel. Ez lehetővé teszi a rendszer bővítését és összetettebb feladatok integrálását. A teljesen autonóm nyomásmentes torlaszolás (Zero Pressure Accumulation ZPA) mód létrehozható A vezérlők integrált logikája segítségével mindent teljesen testre szabhatunk. Csomagok összegyűjtése, szinkronizált üzemmódok, a szakaszolások beállítása és még sok minden más beállítható a vezérlők segítségével. Egyszerű vezérlés az I / O használatával Ezeket külső forrás (24V PNP vagy NPN) segítségével lehet vezérelni.

 

Szállítópályák és görgők

Üzemmódok, alapvető funkciók:

Nyomásmentes torlaszolás

A BP120 vezérlők teljesen önálló Zero Pressure Accumulation (ZPA) üzemmódot biztosítanak. Ez lehetővé teszi az áruk szállítását anélkül, hogy azok egymást érintenék. A szállítópályarendszer szegmensekre van osztva, mindegyik szegmensnek saját érzékelője van, egy motoros E-henger és több hajtott görgő. Mivel a vezérlők közvetlenül kommunikálnak egymással, tudják, hogy az egyes szállítópálya modulok milyen státusszal rendelkeznek.

Késleltetés és időkorlátok

A vezérlőnek több késleltetési funkciója és időkorlát szabályzása van, amelyek könnyedén testre szabhatók. Ilyen például a feladás indítás, az átadás várakoztatás és az érzékelők késleltetése. Ezen késleltetések testre szabása lehetővé teszi a rendszer lehető legzökkenőmentesebb futtatását.

Vonat- állandóan kapcsolt üzemmód

Több vezérlő összekapcsolásával lehetséges, hogy az összes vezérlő és a rendszerbe fűzött motorok egyformán viselkedjenek. Ez különösen hasznos hosszú és egyszerű szállítószalag rendszereknél. Ebben a beállításban csak egyetlen BP120 vezérlő vezérlésére van szükség, a többi egyszerűen követi annak a tulajdonságait.

Elakadás elleni védelem

 

Ha a motor forgása blokkolva van, a vezérlő elakadás elleni védelme működésbe lép a motor védelme érdekében. A vezérlő néhányszor megpróbálja megindítani az elakadt motort. Ha a motor leáll, a vezérlő hibát jelenít meg a képernyőn, és I / O hibajelzést küld.

Túlfeszültség-védelem

A BP120 vezérlő fel van szerelve egy védelemmel a motoros E-görgő indukált túlfeszültsége ellen, amikor az generátorként működik.

UTC
 

Szállítópályák és görgők

Az univerzális szállításvezérlő egy könnyen használható, rugalmas vezérlő. Rugalmassága miatt felgyorsítja a fejlesztést, de továbbra is képes az összetett rendszerek irányítására. Könnyű a használata, kevésbé összetett és rugalmasabb, mint a PLC.

 

90°-os irányváltó

 

Szállítópályák és görgők

Az NDW CSD sokrétűen használható. Például csomagok rendezése, folyamatok kombinálása vagy felosztása. Moduláris méretének köszönhetően könnyen megvalósítható bármely jelenlegi vagy új rendszerben. A termékek derékszögű átadásától, a termékek válogatásától, a szállítószalagos rendszerek 180 fokos fordulásáig és egyéb elképzelhető összetettségig terjednek. A CSD egy kompakt moduláris elem, amely lehetővé teszi a könnyű integrálást szinte bármilyen automatizált szállító-rendszerbe.

 

Szállítópályák és görgők

Működési elv

A CSD négy kefe nélküli motoros E-hengerből áll. Egy motor a szállítógörgőkhöz, két motor a lapos szíjak meghajtásához és egyetlen motor az emeléshez. Amikor az emelőegység leereszkedik, a csomagokat a görgős egységgel lehet továbbítani. Ha egy csomagnak 90 fokos fordulatot kell tennie, akkor a CSD-n megáll, a kiemelő egység felemelik és az átadó szíjak elindulnak, lehetővé téve a termék oldalirányú elmozdulását. Természetesen ennek a folyamatnak az inverze is lehetséges.

 • Tápfeszültség: 230V AC
 • Üzemi áramfelvétel: 0,7A
 • Teljesítmény: 150W
 • Üzemeltetési körülmények: 0°C - 40°C páramentes környezet
 • Vezérlés: 4db BC50
 • Hajtómotorok: 4db E-roller Ø50mm
 • Védelem görgők: IP54
 • Védelem szerkezet: IP20
 • Zajhatás: 47-63dB
 • Tömeg: 30kg
 • Teljesítmény: 1000 váltás/ óra
 • Sebesség tartományok, nyomatékok: 0,2-1,00 m/s haladóhajtás
 • 0,1-0,05 m/s átadóhajtás