Hírek

ZENIT KOMPLEX ÁLLVÁNYÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI PROGRAM

ÁLLVÁNYRENDSZEREK MUNKAVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLATA

A tároló állványok MSZ EN 15635 szabvány szerinti munkavédelmi vizsgálata a Megrendelő telephelyén, üzemi körülmények között (működő raktárban, betárolt rakatokkal) történik. A vizsgálat kiterjed a tárolóeszköz munkavédelmi tulajdonságainak és állapotának a vonatkozó követelményekkel történő összevetésére, megfelelőség ellenőrzésére, ellenőrzést igazoló matrica kihelyezésére. A követelmények megvalósulásának ellenőrzése, illetve a használat munkakörnyezetre gyakorolt hatása szemrevételezéses, tapintásos és mérőeszközös vizsgálattal történik. Zenit Kft. a felülvizsgálat eredményeit és megállapításait Munkavédelmi Felülvizsgálati Jegyzőkönyvben foglalja össze és dokumentálja a lokalizálhatóság érdekében Megrendelő tárolóhely azonosítóit felhasználva minden feltárt állványsérülést digitális fényképpel illusztrálva, szabvány szerinti hiba kategorizálással minősítve. Az állvány felülvizsgálatot követően cégünk a sérült elemek cseréjére, javítására vonatkozó ajánlatot térítésmentesen biztosítja ügyfelei részére.

ÁLLVÁNYRENDSZER ÜZEMELTETŐI SZABVÁNYISMERTETÉSI TANFOLYAM ÉS VIZSGA

Cégünk saját telephelyén vagy külső helyszínen vállalja, hogy szabványismertetést tart az „MSZ EN 15635 Helyhez kötött acél, tároló rendszerek. Tárolóeszközök alkalmazása és karbantartása.” – megnevezésű szabvány, üzemeltetőkre vonatkozó előírásairól valamint igény esetén biztosítja, hogy az általa elvégzett szabványismertetést követően, Megrendelő munkatársait számon kéri a szabványismertetés során átadott információk alapján, az üzemeltetőre vonatkozó állvány felülvizsgálati kötelezettségekről.

ÁLLVÁNYRENDSZER TERHELHETŐSÉGI BEVIZSGÁLÁSA

Az állványrendszerek áttelepítése, a gerenda szintek áthelyezése során ellenőrizni kell az állványrendszer statikai megfelelőségét. Az irányadó szabványok – terhelhetőségi információk feltüntetéséhez, vagy ilyen adatok megállapításához kapcsolódó – vonatkozó előírásainak betartása érdekében a felhasználó szervezetnek rendelkeznie kell az általa alkalmazott állványrendszer terhelhetőségi információival (ami egy régebbi telepítés esetében nem is mindig kézenfekvő). Szakértőinek szakismerete és gyártói információkhoz hozzáférésének mozgósításával a Zenit Kft. előzetes egyeztetést követően, vállalja a sorozatgyártásban készített állványrendszerek statikai megfelelőségének összehasonlító, vagy terhelés tesztelési alapú bevizsgálását.

ÁLLVÁNYRENDSZEREK JAVÍTÁSA, KARBANTARTÁSA

Az állvány felülvizsgálati jegyzőkönyv elkészültét követően a hibajegyzék alapján szükségessé válik a sérült állványalkatrészek javítása és cseréje. Ügyfeleink igényeihez alkalmazkodva cégünk vállalja az érintett raktári állványrendszerek javítását, áttelepítését, költöztetését akár eseti vagy folyamatos jelleggel garantált rendelkezésre állási idővel is. Több, mint 30 éves tapasztalatunknak köszönhetően állvány gyártótól függetlenül bármilyen állvány vagy polcrendszer javításában, karbantartásában állunk ügyfeleink rendelkezésére. A legfontosabb raklapos állványelem - az állványtartó oszlop: A raklapos állványoszlopok gyakran sérülnek a kiszolgáló targoncák által. Cégünk egy szabadalmaztatott ún. ROS technológia alkalmazásával Magyarországon kizárólagosan letárolás nélkül, terhelt állapotban javítja a deformált állványoszlopokat.

AZ ROS ÁLLVÁNY JAVÍTÁS ELŐNYEI

  • Költségmegtakarítás: Az állvány javítás az állványok cseréje helyett több, mint 70% megtakarítást jelent Önnek.
  • Időmegtakarítás: Állvány javítási technológiánk lehetővé teszi az állvány sérülés helyreállítását az állványrendszerben betárolt raklapok ki vagy áttárolása nélkül.
  • Garancia: Minden állvány javítási munkánkra felelősségbiztosítással rendelkezünk.
  • Hatékonyság: Állvány javítási technológiánkkal egy állványláb maximum háromszor javítható.
  • Biztonság: Az innovatív állvány javítási technológiánk független tanúsítók általi minősítés ellenőrzési tanúsítványokkal rendelkezik, mely megfelel az MSZ EN 15635 szabványban foglalt javítási előírásoknak.

Az állványláb ROS technológiával történő javítási munkáit maximális raklapterhelés alatt végezzük!

ÁLLVÁNY ÉS POLCRENDSZEREK ÜZEMELTETÉSE

Egy vállalat termelékenységét a teljes logisztikai láncban a raktározási funkció jelentősen befolyásolja. 2009 óta érvényes európai szabvány, az MSZ EN 15635 “Helyhez kötött acél tárolórendszerek. Tárolóeszközök alkalmazása és karbantartása”. A raktározási és archiválási állvány és polcrendszerekben a károk és sérülések elkerülése érdekében a következő intézkedéseket kell betartani:

  • MEGELŐZÉS - A személyzetet ki kell oktatni a helyes viselkedés és kezelési technikák biztosítása érdekében.
  • ELLENŐRZÉS - Rendszeres ellenőrzéseket kell végezni a megfelelő állapotok ellenőrzése érdekében.
  • JAVÍTÁS - Ha sérülést vagy helytelen működést észlelnek, ezeket azonnal ki kell javítani.

Az üzemeltető feladatai és felelőssége

A szabvány 9.2. fejezete felsorolja az üzemeltetők feladatait. Eszerint a raktár üzemeltetője viseli a fő felelősséget az állványok közelében dolgozó személyek biztonságáért. Ahol targoncákat használnak, a szabvány előírja a kockázatelemzés elvégzését. A kockázatelemzés eredményeit végső soron a raktári személyzet munkabiztonságának javítását elősegítő intézkedések bevezetésére kell felhasználni.

AZ ÁLLVÁNY ÉS POLCRENDSZEREK KÖTELEZŐ ELLENŐRZÉSE

Miért kell gondoskodnia az állvány- és polcberendezések ellenőrzéséről?

A munkáltatónak a munkakörülmények értékelésére vonatkozó kötelezettségét a többször módosított 1993. évi XCIII munkavédelmi törvény írja elő. A munkáltató köteles megtenni a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a munkavállalók csak olyan munkaeszközöket kapjanak, amelyeknek a rendeltetésszerű használata a biztonságot és az egészséget védi. Ha a munkaeszközöket olyan károsító hatások érik, amelyek veszélyes helyzetekhez vezethetnek, a munkáltató köteles a munkaeszközt az előírt határidőn belül megfelelő képesítéssel rendelkező személyekkel átvizsgálni.

Milyen ellenőrzéseket kell rendszeresen elvégezni?

2009 óta az MSZ EN 15635 szabvány aktuális változatát kell alkalmazni az állványok és polcok esetében. A szabvány 9. szakasza rendszeres ellenőrzéseket követel meg az üzemeltetőtől. Ez magában foglalja az azonnali jelentés, a szemrevételezéses vizsgálat és a külső szakértői ellenőrzés megkülönböztetését.

  • Azonnali jelentés
    Minden munkavállaló köteles azonnal jelenteni minden észlelt kárt.
     
  • Szemrevételezéses vizsgálatok
    A szemrevételezéses vizsgálatokat hetente kell elvégeznie a képzett személyzetnek. Más időközök is választhatók, feltéve, hogy azok kockázatelemzésen alapulnak, és erről hivatalos jelentést kell készíteni és megőrizni. A képzett személynek továbbá a vizsgálandó tárgy területén naprakész szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie, és megfelelő továbbképzésen kell részt vennie. A képzett személy nem lehet szakirányelvek hatálya alá tartozó személy (külső szakértő).
     
  • Külső szakértői vizsgálatok
    Évente legalább egyszer külső szakértő személynek kell elvégeznie az állvány felülvizsgálatot. A külső szakértőnek rendelkeznie kell az adott állvány- és polcrendszer műszaki ismereteivel, beleértve az összes állvány- és polcelem ismeretét a méretek, a teherbíró képesség és a kombinációs lehetőségek tekintetében. Ezenkívül rendelkeznie kell a helyes telepítés és a helyes üzemeltetés ismereteivel.
     

Kár esetén teendő intézkedések

Mit kell tenni, ha az állványok és polcok sérülését észlelik?

Az MSZ EN 15635 szabvány követelményeinek megfelelően az állványokon és polcokon észlelt, a biztonságot érintő sérüléseket azonnal ki kell javítani. Ez egyaránt vonatkozik arra is, hogy a sérülést a targoncavezető, a raktározási létesítmény vezetője vagy a külső szakértő észleli.

A kár esetén az eljárási rend a következő:

  • Ha sérülést észlelnek, azt azonnal jelenteni kell a biztonsági felelősnek.
  • A biztonságot szolgáló intézkedéseket azonnal kezdeményezni szükséges.
  • Írásos jegyzőkönyvet kell készíteni, megőrzési kötelezettséggel.
  • Káresemény ismételt előfordulása esetén az okot ki kell vizsgálni.
  • Kárelhárítási eljárást kell kezdeményezni az MSZ EN 15635 szabvány 9.4.5. szakasza szerint.