Fémszekrények

Fémszekrények

Fémszekrények

 
Sokszor nem kap akkora hangsúlyt és figyelmet az öltözők, kiegészítő helyiségek berendezése egy ipari terület kialakításakor vagy meglévő üzemterület hasznosításakor, mint a termelési területek, pedig itt is nagyon fontos lenne alaposan átgondolni a lehetőségeket. A rendelkezésre álló alapterület, az öltözőket használók létszáma és az elhelyezendő tárgyak függvényében okos tervezéssel a célnak megfelelő és tartós berendezésekkel láthatjuk el ezeket a kiszolgáló helyiségeket is. Fontos ez abból a szempontból is, hogy ne kelljen rövid időn belül a sérült, tönkrement öltöző padok, szekrények cseréjével foglalkozni és a dolgozók által ott elhelyezett tárgyakat biztonságban tudhassuk. A Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. széles választékkal rendelkezik a fém öltözőszekrények területén, legyen szó hosszú ajtós, válaszfalas, osztott vagy „Z” ajtós, vagy éppen sportszekrény kivitelről. Természetesen a szekrények mellett az öltözőpadok esetében is ugyanaz az elvárás: tartós, masszív kivitel és a felhasználásnak megfelelő méret és forma.
 
A Zenit Kft. fém öltözőszekrényei közül a hosszúajtós szekrény tekinthető egy olyan alapdarabnak, amely szinte minden felhasználó számára megfelelő választás lehet, hiszen 1800mm magassága lehetővé teszi, hogy egy polc, egy vállfatartó rúd is elférjen benne, alatta pedig maradjon hely a táskák vagy lábbelik számára. A szekrénytest erős, masszív, ajtólapjai kalapprofil merevítésesek, felülete pedig elektrosztatikus porszórt. Praktikus kiegészítő az ajtókon megtalálható névcímke tartó és az alul felül elhelyezett kopoltyús szellőző. Természetesen ezek a fémszekrények zárhatók, a biztonsági hengerzárakhoz 2db kulcs tartozik. Ebből a hosszúajtós fémszekrényből rendelhető egy-, kettő-, három-, és négyajtós kivitelű is: 300-600-900-1200mm szélességben. A szekrényeket a két leggyakrabban keresett színben: RAL 7035 szürke és RAL 1015 krém színben tudjuk szállítani, és akár 1 darab is rendelhető.
 
Amennyiben van hely egy kicsit szélesebb szekrények elhelyezésére, nagyon praktikus megoldást jelenthetnek a válaszfalas fémszekrények, amelyekben egy szekrényen belül elkülönítve tudja tárolni a dolgozó az utcai és a munkásruháját. Így egy kulccsal gyakorlatilag 2 szekrénye van, mégis csak 100mm-rel több helyet foglal el. Minden rekeszben megtalálható 1 polc, alatta végig válaszfal, a polc alatt 1-1 vállfatartó rúd, amikhez 2-2db eltolható akasztókampó tartozik. Az ajtókon elhelyezett kopoltyús szellőzők mellett ezeken a szekrényeken a fenék és tetőlemezeken is van szellőzés. A szekrénytest erős hegesztett, felülete elektrosztatikus porszórt. Kétféle színben rendelhető: RAL 7035 szürke és RAL 1015 krém. A válaszfalas fém öltözőszekrényből egyajtós, kétajtós és háromajtós kivitel kapható.
 
Előfordulhat, hogy nincs szükség a teljes 1800mm-es magasságra egy személy részére, de rendelkezésre áll a hely ekkora szekrény elhelyezésére. Ekkor nagyon hatékony megoldás az osztott kivitelű fém öltözőszekrény elhelyezése, hiszen ugyanakkora helyen 2 szekrény rekesz található. Kivitelében megegyezik a hosszúajtós szekrénnyel: kalapprofil merevítéses ajtólapok, szellőzés a fenék és tetőlemezen, valamint az ajtókon, névcímke tartó, biztonsági hengerzár 2db kulccsal, a rekeszen belül pedig vállfatartó rúd 2db eltolható akasztókampóval. Négyféle méretben rendelhető: kétajtós, négyajtós, hatajtós és nyolcajtós kivitelben. A hosszúajtós fémszekrényhez hasonlóan ugyanabban a két színben elérhető: RAL 7035 szürke és RAL 1015 krém, így akár egy öltözőn belül mindkét típus elhelyezhető az igényeknek megfelelő kombinációban.
 
Az osztott kivitelű fémszekrények modern, népszerű verziója a „Z” ajtós kivitelű öltözőszekrény. Ebben a szekrényben a vállfatartó rúdhoz tartozó 2db kampóra akasztani is lehet a ruhákat miközben egy kis polc is kialakul a rekeszben. Az ajtókon található kopoltyús szellőzés mellett a fenék és tetőlemezeken is vannak szellőzők. Az ajtóknál a zajtalan csukódást a gumiütközők biztosítják és ezeken a szekrényeken is megtalálhatók a névcímke tartók. Mint minden fém öltözőszekrény a „Z” ajtós szekrények is biztonsági hengerzárral szereltek, amelyekhez 2 kulcs a tartozék. Attól függően, hogy 2, 4 vagy 6 ajtós szekrényt választunk, 350mm, 700mm vagy 1050mm szélességgel kell számolnunk. Mind a hosszúajtós, mind a válaszfalas vagy osztott kivitelű öltőszekrényeknek egységesen 500mm a mélysége, tehát praktikusan variálhatók a típusok egymással.
 
Külön cikkelem a Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. választékában a sportszekrény. A fő funkcionális különbséget az adja, hogy itt a szekrényhez a leülési lehetőség is ki van alakítva, mégpedig az öltözőszekrény testtel összeépítve. Szűkös helyeken, ahol sok embernek kell biztosítani az öltözködési lehetőséget, ez a megoldás nagyon költséghatékony és praktikus tud lenni. A fémszekrény belső kialakítása olyan, hogy felül helyezkedik el a vállfatartó rúd a 2 akasztókampóval, és alul található egy cipőtartó polc. A fémszekrény és az ülőpad egy közös zártszelvény vázra van szerelve, amin az ülőfelület fenyőmintás laminált bútorlap ABS élzárással. Az alaptípus 2 ajtós, de rendelhető 3 és 4 ajtós kivitelben is, mindegyik típusnál kétféle színvariációban: RAL 7035 szürke vagy RAL 1015 krém.
 
Amennyiben az öltözőben több hely áll rendelkezésre, a szekrényektől független öltözőpadokat is elhelyezhetünk. A legegyszerűbb verzió a támla nélküli öltözőpad, ami egy zártszelvény fém vázra ráépített fenyőmintás laminált bútorlap ABS élzárással. Ez a felület könnyen tisztítható, fertőtleníthető. A fémlábak végei műanyag végzárdugóval vannak ellátva. A pad ülőmagassága 400mm, mélysége 330mm, hossza pedig 1000mm, 1200mm, 1500mm, 1800mm, 2000mm vagy 2500mm lehet. Az ülőlécek alátámasztása 500mm-enként történik. A fém lábak elektrosztatikus, porszórt felülete a fémszekrényeknek megfelelő kétféle színben áll rendelkezésre.
 
Vannak olyan helyek, pl. iskolai, egyesületi öltözők, ahol nem követelmény a ruházat személyenkénti elzárása, ilyenkor egyszerű és hatékony megoldás az egyoldalas vagy kétoldalas háttámlás öltözőpad. Előbbi fal mellé helyezhető, utóbbi két oldalról megközelíthető, így kis helyen sok ember öltözési lehetőségét biztosítja. Mindkét típus zártszelvény fém vázra épített laminált bútorlapokból készül, 400mm-es ülőfelület magassággal.
A műhely és üzemterületeken sokszor van szükség kisebb, zárható fémszekrények elhelyezésére, amikre a Zenit Kft. kínálatában megtalálható szerszámszekrények jelenthetnek praktikus megoldást. Erős, hegesztett szekrénytestű, merevített ajtójú, 50kg/polc teherbírású, 1000mm x 1000mm x 450mm  méretű 2 ajtós szekrényekről van szó, amelyekben vagy 2 polc, vagy 1 polc és 2 fiók található. Mindkét típus RAL 7035 szürke vagy RAL 1015 krém színben rendelhető.
 
Egy speciális fémszekrény típus a mosodai szennyes gyűjtő szekrény, amiben egy nagyméretű zsák helyezhető el, és amelynek ajtaján felül egy bedobó nyílás található. Zárható ajtóval és a nemkívánatos visszaszedést megakadályozó lemezzel ellátott. Ugyancsak egyedi kialakítású a mosodai kiadószekrény, amely ajtó az ajtóban megoldással készül. Így egy ajtó nyitásával lehet több ember ruháját behelyezni, de mindenki csak a saját ruhájához fér hozzá a saját rekeszének nyitásával. Az ajtók száma lehet 5, 7, 10 vagy 20 darab.
 
A Zenit Kft. fémszekrényei között megtalálhatók az irattároló szekrények is, amik erős, hegesztett acéllemezből készülnek, 40kg-os polc teherbírással. Hárompontos biztonsági zárral szereltek, egyajtós vagy kétajtós kivitelben kaphatók. Amennyiben a masszív szerkezet és a nagy teherbírás mellett az irattárolásban még a tűzbiztonság is szempont, a hőálló, duplafalú fémszekrények jelentenek megoldást. A Zenit Kft. termékválasztékában megtalálhatók még a fiókos szekrények is, amik nagyon praktikusak műszaki rajzok vagy térképek megfelelő tárolásához, és amik 5 illetve 10 fiókos kivitelben rendelhetők.
 
Az értékmegőrző szekrények kategóriájában is több típust forgalmaz a Zenit Kft., melyek mindegyikére jellemző az erős hegesztett szekrénytest, a duplafalú, erős ajtók és a biztonsági hengerzár, amikhez záranként 2db kulcs a tartozék. A rekeszek száma 4db-tól 30db-ig különböző osztásokban kapható a többi fémszekrényhez hasonlóan kétféle színben: RAL 7035 szürke vagy RAL 1015 krém, így akár esztétikusan össze is kombinálhatók a különböző fémszekrényekkel.